Aktion Österbotten   Aktion Österbotten   Logo
kontakt   kontakt
dokument   dokument
forum   forum
DAGSMARK
DAGSMARK UF FAKTA OM DAGSMARK BY AKTUELLT GÄSTBOK
Kristinestad   På svenska  Suomeksi   In English    Skriv ut sidan
DAGSMARK UF
MAJBO & uthyrning
Historia
Pidro
Styrelsen
Kontaktuppgifter
Verksamhetsberättelser
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
DUF:s Fond
Klubbrummet
Projekt
Trampkampen
Majbolänken för damer
Papron-skidning
Majbo FF
Detta har hänt
Händelsekalender
Verksamhetsplan
NYHETER
På gång

Verksamhetsberättelse 2002

 

Dagsmark Ungdomsförening r.f. avger verksamhetsberättelse för sitt 106.e verksamhetsår.

Styrelsen har under året haft följande sammansättning: Ordförande Niklas Rosengren, viceordförande Tor-Erik Rosenback, sekreterare Kim Hammarberg, kassör Tom Heinonen, övriga: Roger Lundell, Åsa Ekman, Kurt Backlund, Annel Backlund, Ann-Christine Ingves och Joakim Norrvik, Suppleanter har varit Pia Rosenback och Jonna Malinen. Utom styrelsen har Patrik Englund medverkat som ungdomarnas representant.

Som vaktmästare har Kurt Backlund, Tor-Erik Rosenback, Fredrik Grönlund och Stefan Lindell fungerat. Dessutom har Kurt Backlund varit gårdskarl och skött om uthyrningen av lokalen.

Styrelsen har under året sammankommit till 10 protokollförda möten.

Niklas Rosengren har varit föreningens representant i Åttonde ringen och Ann-Christine Ingves Åttonde ringens representant i SÖU.

Föreningen har haft 212 betalande medlemmar, dessutom 6 st. ständiga medlemmar.

Ungdomsverksamhet
Ungdomarna har i mån av möjlighet samlats i klubbrummet för att spela kort, titta på TV och DVD ochspelat nintendo. I festsalen har dom haft möjligheter att spela innebandy, badminton eller pingis.
Pojkarnas innebandylag gick till final i SÖU.s innebandytävling och tog en hedersam tredje plats, laget har tränat på fredagkvällar efter herrjumpan. Kim Hammarberg och bröderna Knutsson har på torsdagskvällarna dragit innebandy med ungdomar i högstadie-åldern och Anki Norrvik på fredagseftermiddagar för lågstadie ungdomar.Knattarna har under ledning av Tom Heinonen och Mats Ekman spelat fotboll i rinken, spelskjortorna åt MFF har sponsorerats av Andelsbanken, Veritas och SL-bygg.
Sommartid har ungdomarna spelat fotboll, volleyboll och korgboll.
Pidron spelas varje torsdagkväll på lokalen och pidrolaget blev tredje i SÖU.s semifinal som spelades i Nämpnäs UF.s lokal
En Pub kväll för ungdomar över 18 år anordnades den 9.3. där Tobbe Hoxell stod för underhållningen.
Ett disco för ungdomar i högstadieåldern ordnades på luciadagen under ledning av Janne Söderqvist som också fungerade som dj.

Motion och friluftsliv
Papron Cup, skidtävlingen för barn anordnades för femte gången den 14.3. Alla entusiastiska skidlöpare prisbelöndes.
Föreningen hjälpte till med spårdragningar och saftkontroller på IF Länkens skidtävlingar Kalle loppet och Varggrotteloppet och hade dessutom Café Majbo öppet med kaffeservering och korvgrillning.
Det årligen återkommande cykeljippot Dagsmark mot Träsk anordnades för femte gången och vanns i år av Träskan.
Majbolänken för damer samlade i år 82 deltagre som efter fullgjort värv bjöds på sallad och bröd i lokalen.
Skötseln av ishockeyrinken har utförts under ledning av Seppo Lintula. Han har skött isen ordnat med skottning samt även skött sommarunderhållet.
Gyllene spåret har skötts av John Hammarberg och Seppo Lintula med snö scooter samt Viljo Mannila med flera med snöskovel. Under sommaren och hösten har spåret även jämnats och kvistar och sly avlägsnats. Gyllne spåret har blivit omåttligt populärt, och man kommer även långväga ifrån för att skida i den naturskön terrängen från Majbo längs Byåsen mot Bötombergen.
Föreningen har skött om gräsklippningen av fotbollsplanen med hjälp av byssbor,

Eftis ( Majbohem)
Dagsmark ungdomsförening har under sitt 106:e verksamhetsår för andra året i följd tagit sitt sociala ansvar för barnen och drivit eftisverksamhet ALLA skoldagar mellan kl. 13.00 och 16.00. Därmed är Dagsmark den enda byn i Kristinestad som har eftermiddagsverksamhet för skolbarn regelbundet.
Barnträdgårdslärare Gunilla Vikfors har även i år fungerat som deltidsanställd ledare, förutom en tid när hon skötte ett lärarvikariat på skolan och Micaela Rosendahl fungerade som tf ledare. Micaela har även skött om städningen av Majbo några timmar per vecka.

Verksamheten har i huvudsak varit småslöjd, drama, bollspel och upplevelsebaserad naturlära i den närliggande miljön. Barnen har kunnat umgås med sina kompisar och haft möjlighet till lek, men också vila, för eftis är ju de facto barnens fritid. Flickorna tycker mycket om att pyssla med det material som finns till förfogande ss fönsterfärger, Cernitlera, olika slags papper och målfärger mm. medan pojkarna har mera spring i benen och utnyttjar festsalsgolvet mera med allahanda bollekar, tills de tröttnar och tar igen sig i klubbrummet med något Nintendospel. Leken är mycket viktig. Rollspel, sång och dans hör också till aktiviteterna och här har Gunilla haft hjälp av Susan Englund som brukar hjälpa till när deltagarantalet skjuter i höjden vissa perioder.

Simhallsbesök och uteaktiviteter har även funnits på programmet och här har det fina samarbetet med skolan kommit väl till pass, för på simhallsbesöken fungerar skolans lärare som övervakare. Fredagseftermiddagarna har varit reserverade för innebandy och då har föräldraföreningen vid Dagsmark skola skött om regeltolkningarna. Som motprestation har ungdomsföreningen arrangerat transporten till stafettkarnevalen där skolbarnen deltog efter att ha tränat löpning litet extra med Ann-Christine Norrvik på våren.

Onsdagen den 29 april firades Majbohems våravslutning med en fest. Barnen fick kex och godis, ja till och med glass. Men det som överglänste allt annat var ju muffinsen, de som man bakade själv i det stora köket på Majbo.

Måndagen den 16 december firade Majbohems julfest med ett egenhändigt skrivet program. Här kunde föräldrarna delta och få en inblick i hur kreativa deras barn hade varit under hösten, tala om fantasi.

I denna verksamhetsberättelse vill vi tacka Karl Herman Renlund samt förvaltarna för Brita Maria Renlunds minnesfond för att vi fått erkännande för vår ideella verksamhet. Bidragen som vi fått möjliggör en mera seriös och kvalitativ eftermiddagsvård som omfattar samtliga vardagseftermiddagar från början av september till slutet av april. Varje eftisdag innehåller förutom nämnda aktiviteter även ett mellanmål som enligt barnen är något utöver det vanliga. Vi önskar att alla som medverkat till att vi fick detta bidrag kunde få uppleva barnens glädje i denna vår verksamhet. Nu önskar vi en fortsättning på denna verksamhet med deltagande från statligt och kommunalt håll.

Majbohem har blivit ett eftermiddagshem åt Dagsmarks skolbarn.

Kulturaktiviteter
Lördagen den 16 februari förverkligades en teaterresa till Wasa Teater där vi såg pjäsen Revisorn. Vi var 42 st teaterentusiaster som besteg Niemeläs buss denna lördagseftermiddag. Revisorn tyckte vi var bra men flertalet av oss kunde inte förstå varför dom drog in "gåre" hejla tiidin. I pausen blev vi serverade kaffe med utsökt dopp i teaterns "pauskafeteria". Efter teaterbesöket styrde bussen kosan mot dansrestaurang Kantarellis där vi svängde våra "lurviga" till takterna av erkänt välspelande Guldkustbandet. Efter att vi lovprisat Anki för hennes goda arrangemang lämnade vi något motvilligt restaurangen och startade hemfärden vidpass kl. 01.00.

Måndagen den 14 oktober hade Dagsmark ungdomsförening i samarbete med Dagsmark skola och dagis besök av Wasa Teaters ambulerande barnpjäs "Sagan om den lilla farbrorn". Sagan om den lilla farbrorn var en berättelse av Barbro Lindgren om längtan, lycka och svart svartsjuka. I rollen som den lilla farbrorn såg barnen Carola Sarén som är TV- kändis efter bl.a. situationskomediserien Falkenvärds möbler. Berättare var en annan gammal bekanting nämligen Joanna Öhman som medverkade som Pippi på Barnens Värld 1998. Föreställningen besöktes av ca sjuttio barn samt några vuxna.

I samarbete med medborgarinstitutet, ungdomsbyrån och åttonde ungdomsringen hade vi lördagen den 19 oktober en Finlandssvensk dialektdag där dagen avslutades med lättsammare program på Majbo. "Skryft åp dialekt" var en ny satsning med temat DIALEKTEN I TAL, SÅNG OCH MUSIK. medverkande var komiker från Karleby i norr till Tenala och Åland i söder. I kvällsunderhållningen medverkade bl.a. Helena "argbiggan" Palmén, Eva Sundberg, Mos´n Boman (alias Kaj Rehnberg) samt som eminent programvärd, Lasse Eriksson. Ca 200 personer löste biljett till "Skryft åp dialekt".

Fredagen den 1 november drog 32 medlemmar iväg, med Mäkeläs buss, till Wasa Teater för att se den kritikerrosade pjäsen Himmel och jord. Himmel och jord är en pjäs om österbottningar i nutid av Erik Norberg. Pjäsen som bl.a handlade om uf-rörelsen fick en delikat början när Håkan Omars, som spelar huvudrollen som Henrik, äntrar uf-lokalen i onyktert tillstånd och bannar ve och fasa åt Kurt som stängt av värmen. Inte osökt associerar 32 teaterbesökare till en viss annan Kurt och brister samstämmigt ut i ett flabb av stora mått. Undras vad de övriga i publiken tänkte, som inte känner våran Kurt. I sedvanlig ordning fick vi i pausen traktering med specialarrangemang. Efter pjäsen besökte vi restaurang Baccus där vi avnjöt en teatermeny av högsta kvalité. Hemresan startade kl. 00.30.

De från Radio Fnatt så bryskt avpolletterade Sås och Kopp besökte Majbo med en konsert söndagen den 3 november. De alltid lika spralliga musikerkomikerna fick verkligen barnen "med på noterna" och den 150 personer stora publikskaran sjöng och skrattade livligt med.

Vår teatersatsning fortsatte direkt på det nya året med pjäsen Shirley Valentine den 25 januari. Pjäsen är en humoristisk och livsbejakande monolog om ett kvinnoliv av Willy Russel. För regin svarar här Inger Liljefors och i rollen som Shirley ser vi gamla bekantingen Carola Sarén. Här kände tydligen många kvinnor igen sig av skratten att döma, men en röst i publiken menade att pjäsen är gammalmodig och utspelades i England, i dagens Finland är rollerna omsvängda !!! Efter pjäsen serverades paj och dricka till den del av den ca 170 hövade skaran som ville följa upp pjäsen med litet "eftersnack".

Dokumentationen "En vandring genom byn"
Under året har projektet kommit igång. Meningen är att man i bokform skall berätta om hur det såg ut i byn för 50 år sedan. Berättelserna skall också illustreras med fotografier av hur bostadshusen såg ut på den tiden. En grupp som består av Paul Englund, Åke Backlund, Alvar Granlund, Åke Grans, John Hammarberg och Kurt Backlund har under höstens lopp sammankommit en kväll i veckan för att diskutera sig fram och samla uppgifter om vem som bodde i Dagsmark för 50 år sedan. Detta har man lyckats ganska bra med eftersom de flesta i gruppen är så pass gamla att de själva upplevt den tiden. Minnet hos dessa gamla gruppmedlemmar har det inte varit något fel på, ej heller humorn. Många gamla historier och händelser har dykt upp, några sådana att de till och med kan ges publicitet. Man har dessutom samlat in en stor del av fotografierna på bostadshusen. Dessa fotografier har John Hammarberg scannat in, och de finns nu lagrade på några cd-skivor för att senare användas när boken skall tryckas. Åke Grans har här gjort ett stort arbete eftersom fotografierna som samlats in runt om i byn senare delats ut tillbaka till respektive ägare. Arbetet med att samla in uppgifterna har varit mycket omfattande och är ännu inte slutfört. Likaså arbetet med att skriva ner uppgifterna så att dokumentationen blir intressant, är förstås mycket krävande eftersom ingen av gruppmedlemmarna tidigare sysslat med någon form av författarskap.

 

Projektet "Invånartrivsel"
Eftersom ungdomsföreningen under årens lopp åtagit sig allehanda uppgifter utöver den egentliga föreningsverksamheten, har behov av tilläggsutrymmen uppkommit. Numera sköter föreningen underhållet av byns sportplan och skötseln av ishockeyrinken, som innefattar allt från att göra isen till att sköta snöröjningen och det sommarunderhåll som krävs för att rinken skall kunna användas sommartid för knattefotbollen. Sommarunderhållet av stora områden i byns centrum hör också numera till verksamheten samt byggandet och underhållet av spånbanan/skidspåren ända fram till Bötombergen. För dessa verksamheter krävs maskiner och verktyg som i sin tur behöver någon form av förvaringsutrymmen. Eftersom föreningens lager och förvaringsutrymmen är i så dåligt skick att de inte längre kan användas har visioner om nya utrymmen väckts.

En annan av föreningens verksamheter som har oändamålsenliga utrymmen är eftisverksamheten. Under årets kallaste månader är det inte ändamålsenligt att hålla hela föreningshuset uppvärmt endast för eftis, utan mindre utrymmen skulle räcka till. Den sk. bagarstugan skulle lämpa sig väl för det ändamålet om den skulle vara i användbart skick.

Planerna och visionerna på nya utrymmen fick ny fart när T&E Centralen i början av året utannonserade möjligheterna att erhålla ekonomiskt stöd via de sk. byautvecklingsmedlen.
Eftersom T&E Centralens stöd är projektbaserade beslöts att man gör ett projekt av alla verksamheter som inte hör till den egentliga föreningsverksamheten. Projektet fick arbetsnamnet "Invånartrivsel".
Redan i begynnelseskedet insåg man att detta projekt kommer att fordra en massa invecklad och besvärlig byråkrati.
Kurt Backlund och Roger Lundell åtog sig att börja fabricera handlingar för att komma i åtnjutande av dessa medel. Man började göra upp ritningar för en ny lager/verkstadsbyggnad på 98 m2. Likaså gjordes ritningar för en totalrenovering av bagarstugan. Förutom ritningarna krävdes att man gjorde upp projektplaner, kostnadsförslag som skulle godkännas av T&E Centralens byggmästare, projektindikatorer, miljökonsekvenser och program för sociala verkningar. Listan över olika handlingar blev lång.
Till samma handlingar fogades en anhållan om stöd för inköp av gräsklippare och snöskoter till föreningen. Projektets totala kostnad gick lös på 81 000€.

Projektet fick sådana dimensioner att en styrgrupp måste tillsättas. I styrgruppen invaldes Roger Lundell, Tor-Erik Rosenback, Ann-Christine Ingves och Kurt Backlund.
För att dessa byautvecklingsstöd skall kunna beviljas krävs att kommunen också tar del i finansieringen. Vid behandlingen i stadsstyrelsen gick det så illa att gräsklipparen och snöskotern samt halva byggprojektet ströks. Efter detta bakslag beslöt föreningen att ändra ansökningarna och projektplanerna för att åtminstone rädda halva byggprojektet. Hela ansökningsförfarandet togs om på nytt så att man nu sökte stöd endast för lager/verkstadsbyggnaden.
Byråkratin med byautvecklingsstöden visade sig vara så invecklad att T&E Centralen såg sig nödd och tvungen att under sommarens lopp ordna med blankettkurser för alla sökande för att få handlingarna i sådant skick som de skall vara. Kurt och Roger deltog snällt i kursen för Dagsmark UF,s del och det blev att komplettera handlingarna åtskilliga gånger under sommarens lopp.

Den 23.10. 2002 åkte Kurt och Roger till Vasa för konsultationer med T&E Centralens tjänstemän angående projektet. Efter vissa om och men kunde stödansökan godkännas samma dag så det positiva beslutet fick man med sig hem från Vasa.
Av själva byggnadsarbetet, som skulle påbörjas genast, blev det ingenting pga att vintern slog till riktigt ordentligt och så tidigt att arbetet måste flyttas fram till våren.

Projektet "Dagsmark byanät"
Inom föreningen har under en längre tid funnits visioner om att få ett eget TV och data kabelnät i Dagsmark så att man skulle få alla hushåll och företag sammanbundna med en optisk fiberkabel. Detta för att i framtiden, även hos oss, kunna erhålla samma tjänster och service som övriga orter i tätorts Finland.
Eftersom projektet är förknippat med otroligt stora kostnader och dessutom har stor inverkan och betydelse för gemene man i Dagsmark efter att nätet byggts ut, beslöt man att. dela upp arbetet i två delar: del 1 innefattar uppgörande av ritningar för nätet, del 2 skall utgöra själva byggandet.
Efter att planerna presenterats för tjänstemän och politiker på alla nivåer både inom kommun och statsförvaltning fick man det beskedet att det är helt onödigt att söka stöd för dylika saker, ingenting kommer att beviljas.
Trots dessa negativa signaler gjordes ansökningshandlingarna upp, med allt vad dit tillhör. Samma byråkrati och samma pappersexersis som med projektet "invånartrivsel".

Stöd söktes av T&E Centralens byautvecklingsmedel.

I projektbeskrivningen angavs ungdomarna som viktigaste målgruppen, eftersom byanätet möjliggör distansstudier och distansarbete. Detta gör att byns image och attraktionskraft ökas betydligt.
Till allas förvåning stödde staden Kristinestad slutligen projektet till 100 %, vilket innebär att staden står för sin del av finansieringen, om stat och EU står för sin del.
Efter ett antal blankettkurser i Vasa och åtskilliga kompletteringar av ansökningshandlingarna kom så det positiva beskedet från T&E Centralen att man deltar i planeringen av nätet. Det mest glädjande med beskedet är att det klassades som ett utvecklingsprojekt vilket betyder att stödet är hela 90% av kostnaderna.
T&E Centralen konstaterar i sina motiveringar att: "Det saknas en helhetslösning i Finland när det gäller bredband till landsbygden. Projektet beviljas därmed medel såsom pilotprojekt". Det betyder i praktiken att det nu är mycket enklare att söka medel
Arbetet med byanätet fortsätter med att utreda bybornas intresse för att delta i planeringen för själva byggandet av nätet

Danser och evenemang
Valborgsmässodansen drog en publik på 93 personer och dansmusiken spelades av Odeos.
Den traditionella midsommarpicnicen hölls i år inomhus på grund av regn med ett deltagar antal på ca 50 personer som trots vädret visade ett gott humör och satt och småpratade och sjöng allsånger till inpå småtimmarna,
Medborgarinstitutets vårutställning hölls på Majbo och besöktes av ca 500 personer varav 350 st avnjöt kaffe med dopp på Café Majbo.

Fastigheten och anskaffningar
Föreningen har grävt ny vattenledning och anslutit sig till Centrum Vattenbolag.
Ett nintendo spel och en DVD har införskaffats åt barn och ungdomar.
Takbryggor har uppmonterats.
Lokalen har varit flitigt uthyrd för bl.a. bröllop, jufester födelsedagskalas m.m
Skilt kan nämnas Lappfjärds Sparbanks 150 års jubileum där föreningens ungdomar stod för servering av mat och dryck.
Julkorset som skänkts till föreningen av Johan Heinonen blev uppsatt och spred sitt ljus över Majbo hela julen.

Övrig verksamhet
Dagsmark skola hade sin julfest på Majbo, och dessutom förvisade dom sin musikal "Mitt i planeten" två föreställningar den 11 februari.
På Johannesgalan hade Kurt Backlund nominerats till årets resursperson.
Dagsmark U.F:s fond delade ut ett stipendium till Nanna Rosengård.
Nämnas kan också att föreningen tagit fram ett eget bordsstandar varav nr.1 tilldelades Kurt Backlund på hans 50-års fest. Lappfjärds Uf uppvaktades med ett bordsstandar på lokalens 50-års jubileum.

En egen hemsida för Dagsmark har lagts ut på nätet. Där finns det smått och gott om byn att läsa och annonseras om kommande program och händelser i byn. Vi hoppas att ni flitigt använder vår gästbok för att ge oss nya tips och idéer.

Till sist Tack till alla som hjälpt till på våra aktiviteter och talkon. Vi börjar förhoppningsvis det nya verksamhetsåret i samma anda och får en givande verksamhet för både ung och gammal.

 


 

Ansvarig utgivare: Dagsmark Ungdomsförening r.f.     Senast modifierad: 1.12.2005